Uciążliwa zgaga w ciąży
Zgaga dość często pojawia się u przyszłych mam. Zgaga w ciąży to piekący ból w żołądku, problem z połykaniem, może nawet prowadzić do wymiotów. Zgaga w ciąży to piekący problem, ale na całe szczęście istnieje kilka dość prostych sposobów jak jej zaradzić.
Skąd się bierze zgaga i w wyniku, czego powstaje? Otóż najczęściej pojawia się ona po nadmiernym przyjmowaniu pokarmów, często tłustych lub bardzo ostro przyprawionych. Zgaga to często wynik nadmiernej masy ciała. Proces jedzenia jest dość prosty a posiłek powinien przez przełyk do żołądka. Następnie kwasy trawienne rozpuszczają jedzenie i przekazują je do jelit. Zgaga w ciąży to wynik niedomkniętego, tym samym źle działającego zwieracza przełyku. Jest on odpowiedzialny za blokowanie dostępu do treści żołądka i znajduje się on na końcu przełyku. Blokuje on przedostanie się kwasów żołądkowych z powrotem do przełyku. Zgaga to wynik jego złego działania, jedzenie z kwasami cofają się do przełyku i drażnią jego delikatny nabłonek. Dlatego niestety przyszłym mamom często towarzyszy piekący ból w okolicy zamostkowej.
Nadwaga = zgaga w ciąży
Częstą przyczyną powstawania zgagi w ciąży jest przybieranie na wadze. W tym stanie jest to zjawisko nieuniknione gdyż nienarodzone dziecko także rośnie w brzuchu matki. Przybiera na masie i wadze, naciskając jednocześnie na ścianki żołądka i inne organy wewnętrzne kobiety. Co ciekawe rosnące dziecko osłabia także mięsień przełyku? Zgaga w ciąży zwiększa się znacząco w ostatnich miesiącach ciąży. Dlatego właśnie organizm przyszłej mamy zachowuje się tak samo jak w przypadku osób z nadwaga. Nie jest on w stanie w 100% skutecznie zapanować nas powracającą do przełyku treścią żołądkową. Stan ten nie należy do przyjemnych i im dłużej trwa tym gorzej jest odbierany przez kobietę w ciąży. Zgaga w ciąży może stać się naprawdę uciążliwym problemem, dlatego warto zadbać o to by mu zapobiec lub wyeliminować. By jej zapobiec warto jest jeść małe porcje, ale częściej. Dzielić posiłki na 3porcje tak by żołądek miał czas na strawienie pokarmu.
Co jeść by uniknąć zgagi w ciąży?
Zgaga w ciąży to wynik także nieprawidłowej diety. Osłabiony zwieracz przełyku to wynik zbyt tłustego jedzenia oraz przyjmowania dużej ilości węglowodanów. W czasie ciąży należy ograniczyć użycie ostrych przypraw oraz czekolady, wszelkie słodycze wbrew powszechnej opinii są niewskazane w tym czasie. Powodują one nadmierne obciążenie żołądka, przez co utrudniają trawienie i nie wnoszą żadnych wartości odżywczych do organizmu przyszłej mamy. Dlatego dieta kobiety w ciąży powinna być oparta na mądrym i zdrowym żywieniu. Aby zaniechać zgagi w ciąży należy unikać jedzenia; cebuli, zakwaszanych soków, owoców oraz warzyw, kapusty kiszonej oraz ogórków w tej postaci. Odczucie kwasu można zminimalizować pijąc po posiłku szklankę zaparzonego siemienia lnianego.
Ruch a zgaga w ciąży
Istotne jest by tuż po zjedzeniu posiłku nie zrywać się do czynności, które będą wymagały dużego wysiłku fizycznego. Ten szczególny okres dla przyszłej mamy powinien być oszczędny w wysiłek, co nie znaczy, że kobieta powinna go całkowicie wyeliminować. Wskazana jest po każdym nawet najmniejszym posiłku minimum pół godzinna sjesta.
Zgaga w ciąży może występować nie tylko przy wysiłku, ale także przy gwałtownej zmianie pozycji ciała. Gwałtowne zrywy ciała i szarpnięcia nie są wskazane. Podobnie, jeśli chodzi o schylanie się. Dlatego kobiety najczęściej w ostatnim etapie ciąży nie są w stanie zawiązać sobie obuwia. W tym celu warto też przygotować sobie niezbędne rzeczy na bezpiecznej wysokości tak by dodatkowo nie obciążać żołądka. Ważne jest by nie opuszczać głowy poniżej żołądka. Co jednak, jeśli śpimy? W tym celu należy przechylić cały materac pod niewielkim kontem, spanie na kilku poduszkach nie przyniesie oczekiwanego efektu a niepotrzebnie obciąży tylko odcinek szyjny i kręgosłup.
Sprawdzone domowe sposoby na zgagę w ciąży to; szklanka ciepłego mleka, migdały, siemię lniane.
comment closed