Kwas foliowy w ciąży
Kwas foliowy – powszechnie rozpoznawalny jako witamina B9 i B11, folacyna czy folan. Kwas foliowy to konieczność dla prawidłowego rozwoju płodu. W pierwszych etapach ciąży w płodzie rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy, z tego powodu kwas foliowy w ciąży pełni funkcję wzmacniającą i jego niedobór może wpłynąć wady cewy nerwowej. Dla prawidłowego rozwoju ciąży zalecane jest dawkowanie kwasu foliowego trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę oraz w pierwszych miesiącach trwania ciąży.
Co to jest Kwas foliowy?
Kwas foliowy jest unikatowym wiązaniem chemicznym, który ze względu na swoje unikatowe znaczenie jest zalecany przez lekarzy jako suplement wzmacniający. Kwas foliowy w ludzkim organizmie znajduje się między innymi w wątrobie jednak w naturze najczęściej występuje w warzywach liściastych oraz drożdżach. Ze względu na ogromne znaczenie kwasu foliowego w cały procesie metabolizmu jest on nie tylko wymagany dla tego elementu ale również reguluje oraz tworzy czerwone krwinki. Kwas foliowy pozytywnie wspomaga funkcjonowania układu pokarmowego oraz nerwowego. Najczęściej kwas foliowy można znaleźć w: szpinaku, sałacie, kapuście, szparagach oraz brukselce.
Kwas foliowy w ciąży
Kwasu foliowego w ciąży – dawkowanie
Jednym z najczęstszych problemów kobiet w ciąży jest dawkowanie kwasu foliowego. Każda kobieta zastanawia się ile dziennej dawki kwasu foliowego może zapobiec nieprawidłowościom w rozwoju płodu. Ze względu na fakt, że kwasu foliowego nie można przedawkować, kobieta mimo wszystko powinna przyjmować 0,3-0,4mg/dzień. Istnieje możliwość zwiększenia dziennej dawki przyjmowania kwasu foliowego lecz każde dawkowanie powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciąże. Pamiętajmy więc, że kwas foliowy jest koniecznością prawidłowego rozwoju płodu i powinien być zażywany jeszcze przed planowanym zajściem w ciąży, a przyjmowanie kwasu foliowego może być zalecane przez lekarza prowadzącego przez cały okres trwania ciąży
comment closed